Czym charakteryzuje się mąka bio?
Na półkach sklepów ze zdrową żywnością, a także zwykłych marketów, coraz częściej widzimy mąki ekologiczne, określane również jako bio lub organiczne. Co kryje się za tym określeniem? Czy warto zapłacić więcej za mąkę bio i używać jej zamiast zwykłej do przygotowywania potraw i wypieków? Jakie są rodzaje mąki ekologicznej? Odpowiedzi na te pytania przedstawiamy w niniejszym artykule.
Mąka zwykła a ekologiczna – główne różnice
Mąka bio na pierwszy rzut oka nie różni się niczym od zwykłej mąki. Ma identyczną konsystencję, barwę (oba typy występują w różnych odcieniach w zależności od stopnia oczyszczenia z okrywy nasiennej) czy zapach. Tego, co wyróżnia mąkę ekologiczną, nie można zobaczyć, ale można za to wyraźnie odczuć, regularnie spożywając potrawy z niej przygotowywane. Chodzi o sam sposób uprawy roślin, z których taka mąka powstaje – w przypadku produktów bio cały proces siania i uprawy przebiega bez użycia chemicznych środków ochrony roślin, pestycydów i sztucznych nawozów.
Do mąki bio nie dodaje się również substancji przeciwzbrylających, wybielających ani emulgatorów. Jej skład jest maksymalnie uproszczony – to samo czyste zmielone ziarno, miąższ czy nasiona, w zależności od rodzaju mąki. To produkt najwyższej jakości, co potwierdzają odpowiednie certyfikaty nadawane żywności ekologicznej – tłumaczy nasz rozmówca pracujący dla producenta zdrowej żywności NatVita.
W związku z tym mąka ekologiczna jest:
- zdrowsza od zwykłej mąki,
- wolna od zanieczyszczeń i toksyn,
- produkowana w sposób przyjazny środowisku,
- bezpieczna dla dzieci, alergików i osób o wrażliwym układzie trawiennym.
Nie tylko pszenna – jakie mąki bio warto znać i spożywać?
Mąki ekologiczne występują w wielu różnych rodzajach. Najpopularniejsze są oczywiście te tradycyjne, czyli mąka pszenna, orkiszowa i żytnia. Poza nimi istnieje jednak szereg innych rodzajów, wytwarzanych z lokalnych i bardziej egzotycznych roślin, np.:
- mąka kokosowa bio – pozyskiwana z wysuszonego miąższu orzechów kokosowych, idealna do deserów, słodkich wypieków, jako posypka lub składnik zdrowych koktajli;
- mąka konopna bio – o lekko orzechowym smaku oraz wysokiej zawartości białka i błonnika, używana jako zdrowszy zamiennik mąki pszennej;
- mąka ze złotego lnu bio – zmielone siemię lniane poprawia procesy trawienne i może z powodzeniem zastępować zwykłą mąkę, a także jajka w kuchni wegańskiej;
- mąka z ciecierzycy bio – polecana do placków, naleśników i zamiast bułki tartej.
Ekologiczne mąki zbożowe, a także z roślin strączkowych czy orzechów coraz częściej goszczą na polskich talerzach. Jedzenie przygotowanych z nich posiłków czy wypieków wzbogaca dietę i przyczynia się do lepszego funkcjonowania organizmu na co dzień. Czyste mąki bio pozwalają uchronić się przed reakcją alergiczną na zanieczyszczenia obecne w zwykłej mące i uniknąć złego samopoczucia czy problemów ze skórą. Warto ich spróbować i włączyć na stałe do swojej diety!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana