Jak dbać o czystość w restauracji?
Czystość w lokali gastronomicznych jest kwestią nie tylko estetyki i renomy, ale również bezpieczeństwa. Brak odpowiedniej higieny pomieszczeń restauracyjnych może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia tak gości, jak i personelu. Może również wiązać się z pewnymi konsekwencjami prawnymi. Poniżej przedstawiamy kilka zasad dbania o czystość w restauracjach oraz innych lokalach gdzie serwuje się jedzenie.
Wdrożenie procedur
Kluczem do skutecznego sprzątania każdego lokalu jest opracowanie odpowiedniego planu działania, który będzie omawiał, które miejsca trzeba czyścić, w jaki sposób i z jaką częstotliwością. Dzięki wprowadzeniu takich procedur sprzątanie stanie się czynnością automatyczną, wymagającą od pracowników minimalnego nakładu sił oraz czasu.
Wyposażenie w odpowiednie akcesoria do sprzątania
Sprzątanie lokalu gastronomicznego nie może być skuteczne bez odpowiednich, profesjonalnych środków czyszczących. Produkty te charakteryzują się m.in. wyższym stężeniem substancji aktywnych dzięki czemu są nie tylko skuteczniejsze, ale również wydajniejsze od zwykłych domowych środków – przy pomocy niewielkiej ich ilości można czyścić bardzo duże powierzchnie, co przekłada się na minimalizację kosztów utrzymania lokalu. Ponadto ważne są sprzęty i akcesoria, takie jak mopy, szczotki, czyściwa etc. One również są na wyższej półce jakościowej, niż produkty do sprzątania domu – są trwalsze, bardziej wydajne, lepiej nadają się do intensywnego użytkowania. Szeroki wybór chemii i sprzętów do sprzątania znajdziemy w ofercie firmy Linea Trade.
Przeszkolenie pracowników
Nawet w dobrze wyposażonej restauracji nie będzie porządku jeśli personel odpowiedzialny za jego utrzymanie nie będzie odpowiednio przeszkolony. Pracownicy powinni dokładnie wiedzieć, jak używać danego produktu, kiedy go używać, na jakie rzeczy zwrócić uwagę podczas sprzątania. Ponadto należy uczulać ich na kwestie takie jak higiena osoba, czyli częste mycie rąk i stosowanie środków dezynfekujących kiedy jest to konieczne, a także utrzymanie w czystości swojego ubioru roboczego.
Czystość sprzętów
Sprzęty kuchenne, takie jak kuchnie, piekarniki, lodówki i zamrażarki powinny być stale utrzymywane w czystości, ponieważ mają one bezpośredni kontakt z żywnością. Brak higieny w kuchni może sprawić, że podawane potrawy będą szkodliwe dla gości. Niebezpieczne zanieczyszczenia mogą również przenosić się poprzez wentylację i rozwijać w klimatyzacji, dlatego należy dbać o ich regularne czyszczenie i dezynfekowanie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana