Jak rozpoznać wysokiej jakości cielęcinę?
Cielęcina uznawana jest za jedno z najzdrowszych mięs, ze względu na jej wysoką zawartość białka i stosunkowo niewielką ilość tłuszczu. Pozyskiwana jest z młodych cieląt, które liczą od 2 tygodni do 5 miesięcy, dlatego też pozbawiona jest międzymięśniowych warstw tłuszczu. Jest bogata w witaminy z grupy B, cynk, potas, magnez i aminokwasy. Jak jednak rozpoznać wysokiej jakości cielęcinę? Podpowiadamy.
Wygląd cielęciny
Wysokiej jakości cielęcina ma wiele prozdrowotnych właściwości, jednak wybór odpowiedniej klasy mięsa nie jest prosty. Pierwszym aspektem, który warto wziąć pod uwagę, już na etapie kupna kawałka jest jego wygląd. W przypadku mięsa cielęcego jego odcień może wahać się od bladego aż do intensywnego różu. Tylko wtedy można mieć pewność, że pochodzi ono od zdrowego, silnego zwierzęcia, które było w prawidłowy sposób karmione.
Powinno się ono żywić głównie mlekiem matki, a w jego diecie nie mogą znajdować się żadne niepotrzebne składniki, takie jak antybiotyki, czy substancje powodujące nadmierny wzrost masy mięśniowej. Zazwyczaj te zwierzęta, które trzymane były w boksach i karmione kaszą o niskiej zawartości żelaza, mają mięso o jasnej barwie. Z kolei te hodowane na pastwiskach, żywiące się zieloną paszą, bardziej czerwone. Jednak zawsze jego kolor musi być znacznie bledszy niż na przykład wołowiny.
Dodatkowo jeżeli kawałek mięsa ma tłuszcz, wówczas powinien być on kolorze białym. Jeżeli ma inny odcień, wówczas najprawdopodobniej jest on nieświeży lub gorszej jakości.
Zapach mięsa
Podczas wyboru mięsa, warto zwrócić uwagę również na jego zapach. Jeżeli kawałek jest wysokiej jakości, nie może mieć żadnej charakterystycznej woni. Powinien pachnieć neutralnie. Jeżeli jednak wydziela lekko kwaśny zapach, oznacza to, że jest niskiej klasy. Z kolei jeżeli woń jest słodka, może oznaczać to, że mięso jest już przeterminowane. Z tego powodu klienci, którzy cenią sobie wysokiej klasy cielęcinę, sięgają po wyroby oferowane przez Wędliniarską Manufakturę TOŁŁOCZKO. Jest to producent i sprzedawca najwyższej jakości naturalnych mięs i wędlin.
Elementy cielęciny
Cielęcina jest wręcz stworzona do wszelkich lekkich dań, dlatego też chętnie wykorzystywana jest przez osoby, które dbają o linię. Dobrej jakości mięso nie ma włókien i jest delikatne w smaku. Dodatkowo ma niską zawartość tłuszczu, jest lekkostrawne i bogate w cynk. Wśród najpopularniejszych części cielaka, które używane są w kuchni, wymienia się: udziec przedni i tylni, polędwicę i comber. Czasami dostępne są również podroby.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana