Jak wygląda produkcja chipsów ziemniaczanych?
Chipsy są jedną z przekąsek, bez których wiele osób nie wyobraża sobie przyjęć okolicznościowych, rodzinnych, towarzyskich czy wieczoru. Warto jednak zastanowić się nad tym, jak wygląda produkcja ulubionych smakołyków. Wszystko wykonywane jest w specjalistycznych fabrykach, a głównym produktem, wykorzystywanym w przetwarzaniu, są ziemniaki.
Z czego robi się chipsy?
Chipsy wykonuje się ze świeżych ziemniaków. Warzywa powinny pochodzić ze sprawdzonych i certyfikowanych gospodarstw rolnych, zajmujących się sprzedażą warzyw. Przykładem takiego miejsca jest Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk z Raciborowic Górnych. Firma zajmuje się dystrybucją różnych odmian ziemniaków o najwyżej jakości.
Etapy produkcji chipsów
Pierwszym etapem produkcji chipsów w specjalistycznych fabrykach jest mycie ziemniaków. Następnie warzywa trafiają do mechanicznej obieraczki, która składa się z obracającego bębna i materiału ściernego. Urządzenie ma za zadanie obierać ziemniaki cienko i dokładnie. Ważne jest, by warzywa zachowały jak najwięcej wartości odżywczych.
Następnym krokiem jest sortowanie ziemniaków. Mniejsze kawałki zostają przeznaczone do płukania, natomiast większe kroi się na pół. Wszystkie cząstki są dokładnie myte. Kolejna maszyna to krajalnica o wymiennych nożach. Kroi ona ziemniaki na plastry. Następnie warzywa w formie talarków są ponownie myte i dokładnie suszone.
Całkowicie suche i czyste plasterki są przekierowywane do smażownicy (w postaci wielkiego bębna). Pracownicy obracają i smażą je w urządzeniu przez kilka minut. Ziemniaki trafiają do pasu transmisyjnego z drucianej siatki, gdzie są odsączane z tłuszczu. Istotne jest, by każdy plasterek miał określoną wilgotność. Chipsy zostają wrzucone na sortownik, gdzie ich stan i jakość oceniają specjalistyczne kamery. Wszystkie plasterki z wadami zostają odrzucone z produkcji.
Jednym z ostatnich kroków jest przerzucenie posortowanych chipsów do bębna obrotowego z przyprawami, gdzie plasterki nabierają właściwego posmaku. Następnie chipsy wędrują do wag, które oddzielają porcje do zapakowania. Istotna jest jeszcze ostateczna kontrola jakości. Finalnym krokiem jest pakowanie torebek z chipsami do kartonów, skąd zabierają je pracownicy. Talarki wędrują do sklepów.
W produkcji chipsów największą rolę odgrywają dobrej jakości ziemniaki (dlatego często współpracuje się z firmami oferującymi sprzedaż ziemniaków) oraz obecność specjalistycznych maszyn. Praktycznie wszystkie kroki są wykonywane przez urządzenia, pracownicy koordynują tylko pracę i przeprowadzają kontrolę jakości.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana