Jaki typ przydomowej oczyszczalni ścieków można z powodzeniem zainstalować przy hotelu lub restauracji?
Niemal każdy typ przydomowej oczyszczalni ścieków nadaje się do zastosowań komercyjnych. Jednak typowa oczyszczalnia ekologiczna do hotelu lub do restauracji to model biologiczny, a nie drenażowy. Instalacje wykorzystujące złoże biologiczne są znacznie wydajniejsze i bardziej odporne na wahania ilości zrzucanych ścieków. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy wyborze oczyszczalni ścieków do obiektów z branży HoReCa.
Zgodnie z polskim prawem należy podłączyć się do komunalnej instalacji ściekowej, jeżeli tylko jest to możliwe. Jeżeli w sąsiedztwie działki nie ma kanalizacji ściekowej, to do wyboru pozostaje szambo (zbiornik bezodpływowy) lub oczyszczalnia ekologiczna do restauracji albo do hotelu. Decyzja powinna być poparta szczegółową analizą kosztów – nie tylko budowy, ale także kalkulacją planowanych wydatków w okresie pierwszych kilku lat eksploatacji.
Szambo czy oczyszczalnia?
Oba rozwiązania mają swoje wady i zalety. O czym powinieneś pamiętać, aby poprawnie wyliczyć koszty, doradza przedstawiciel instalatora oczyszczalni w Małopolsce Mawex-Eco: – Generalnie szamba są tańsze w budowie, ale drogie w użytkowaniu, a oczyszczalnie dokładnie na odwrót: mają wysoki próg wejścia i bardzo niski miesięczny koszt eksploatacji. Średnio po 2-3 latach oczyszczalnia zwraca poniesione koszty, natomiast wydatki związane z użytkowaniem szamba nie tylko nie zmniejszają się, lecz mają stałą tendencję wzrostową. Przyczyną są rosnące koszty usług asenizacyjnych.
Jednak są okoliczności, w których szambo będzie optymalnym, a nawet jedynym wyborem. Dotyczy to miejsc, w których obowiązuje zakaz budowy oczyszczalni, np. terenów zalewowych lub obszarów o szczególnym znaczeniu przyrodniczym.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze oczyszczalni ekologicznej do hotelu lub restauracji?
Aby właściwie wybrać oczyszczalnię do odbioru ścieków z lokalu gastronomicznego lub hotelu, musisz uwzględnić charakter funkcjonowania obiektu. Oto lista pytań kontrolnych, na które musisz udzielić precyzyjnej odpowiedzi, aby oszacować niezbędną przepustowość oczyszczalni:
- użytkowanie sezonowe czy całoroczne – niezależnie od tego, czy obiekt jest użytkowany stale czy sezonowo, oczyszczalnia ekologiczna do hotelu, lokalu gastronomicznego, sali bankietowej lub SPA musi być w stanie przyjąć i przetwarzać przez dowolny okres ilości ścieków, które są zrzucane w wysokim sezonie – w przypadku obiektów użytkowanych sezonowo lub np. tylko w weekendy, kluczową rolę odgrywa odporność na nagłe zmiany w ilości dopływających ścieków,
- maksymalna liczba osób jednocześnie korzystająca z obiektu – musisz ustalić, ile osób może jednocześnie korzystać z obiektu, aby obliczyć maksymalny jednorazowy zrzut ścieków, z którego przetworzeniem musi sobie poradzić instalacja oczyszczająca – jeżeli nagłe wzrosty zdarzają się w kilkudniowych odstępach, to dobrym rozwiązaniem będzie zastosowanie przepompowni lub oczyszczalni z odpowiednio dużym osadnikiem wstępnym (gnilnym),
- jak liczna jest obsługa – jeżeli znasz liczbę stałego personelu, to bez trudu określisz minimalne zapotrzebowanie na utylizację ścieków.
Dysponując danymi liczbowymi, łatwo obliczysz odpowiednią przepustowość oczyszczalni. Powinna być ona większa o 10-15% od przewidywanego największego jednorazowego zrzutu ścieków. Dzięki temu zyskasz bufor, który zabezpieczy właściwą pracę oczyszczalni w sytuacjach nieprzewidzianych wzrostów objętości odprowadzanych ścieków.
Postaw na oczyszczalnię z kontrolowanym przepływem ścieków
W obiektach typu HoReCa najlepiej sprawdzają się oczyszczalnie z kontrolowanym przepływem ścieków. Dobrym przykładem są oczyszczalnie BioDisc firmy Kingspan: opatentowany system czerpaków pozwala na dostarczanie do reaktora biologicznego dokładnie takiej ilości ścieków, która może zostać poddana skutecznemu procesowi oczyszczania. Duży zbiornik wstępny chroni oczyszczalnię przed przepełnieniem. Obrotowe złoże jest doskonale natlenione. Dzięki temu możliwe jest skuteczne oczyszczanie ścieków z dużą zawartością detergentów, co jest nie do przecenienia w przypadku hoteli i gastronomii.
Instalacją, która doskonale radzi sobie z utylizacją ścieków z zespołów mieszkalnych, osiedli oraz hoteli i dużych zakładów gastronomicznych, jest oczyszczalnia biologiczna EnviroSafe. To kolejny produkt firmy Kingspan, który wyróżnia się prostotą obsługi, niezawodnością i wysokim poziomem oczyszczania ścieków.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana