Nowoczesna produkcja maszyn piekarniczych
Produkcja piekarnicza i ciastkarska obejmuje procesy składające się na przygotowanie do sprzedaży gotowego wyrobu od dozowania składników ciasta po czynności wykończeniowe np. związane z nakładaniem polewy czy nadzienia. Większość niezbędnych etapów może zostać łatwo zautomatyzowana za sprawą wyboru odpowiednich maszyn i urządzeń. Firmy zajmujące się dostarczaniem sprzętu są w stanie zaoferować rozwiązania dla piekarni o każdej wielkości.
Jakie urządzenia piekarnicze mogą przyspieszyć przygotowanie produkcji?
Wśród procesów, które przy produkcji piekarniczej wymagają największego nakładu pracy, znajduje się wyrabianie ciasta. Wymaga ono nie tylko użycia siły, ale także zabiera znaczną ilość czasu. Najlepszym rozwiązaniem będzie więc wyposażenie ciastowni w odpowiednią mieszarkę do wyrabiania ciasta chlebowego. W zależności od wytwarzanego asortymentu w zakładzie będzie na ogół potrzebne kilka urządzeń tego rodzaju – przynajmniej do ciasta pszennego, żytniego i mieszanego.
Po przygotowaniu ciasta musi ono zostać odpowiednio podzielone i ukształtowane, w celu przeniesienia go do urządzenia pozwalającego – w zależności od konsystencji – na krojenie i kształtowanie albo wytłaczanie i formowanie. Ze względu na rozmiary dzierży i jej masę najlepszym rozwiązaniem będzie użycie wywrotnicy do dzierż. Dzięki niej można ją odebrać z miesiarki, przewieźć do stanowiska z krajarką czy dzielarką, a następnie podnieść i opróżnić wprost do zbiornika przy wykorzystaniu wygarniaczy.
Które rozwiązania sprawdzą się przy przygotowaniu produktów do wysyłki?
Gotowe pieczywo często przed przesłaniem do punktów sprzedaży jest krojone i pakowane. Trudno wyobrazić sobie ten proces bez stosowania automatycznych krajalnic do pieczywa. Pozwalają one na cięcie bochenków o różnym kształcie na kromki o regulowanej grubości. Urządzenia tego typu mogą być wyposażone w podajniki przyspieszające cały proces, a także moduły pozwalające na umieszczanie pokrojonego pieczywa w foliowym woreczku, co usprawnia późniejszą wysyłkę. Zaletą krajarek jest możliwość połączenia ich z przenośnikami taśmowymi, które dostarczą bochenki do krojenia, a następnie przekażą je na stanowisko pakowania.
Urządzenia dla piekarnictwa muszą charakteryzować się niezawodnością oraz być wykonane w sposób gwarantujący zachowanie wymogów sanitarnych. Przykładem przedsiębiorstwa zajmującego się automatyzacją dla piekarni jest 2LHDM, specjalizujące się m.in. w urządzeniach dla przemysłu spożywczego, w tym piekarnictwa i cukiernictwa zajmując się projektami, wdrożeniem i serwisem.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana