Zamienniki dla cukru stosowane w cukiernictwie
Producenci żywności stosują zamienniki, dzięki którym produkowane przez nich wyroby mają lepszą jakość. Jednym z obszarów, w których są one wykorzystywane, jest cukiernictwo. W dalszej części przygotowanego przez nas artykułu opowiemy nieco szerzej o tej kwestii. Sprawdź, dlaczego warto używać zamienników cukru w branży spożywczej i jakie tak właściwie substancje słodzące mogą zastąpić ten składnik. Zapraszamy do lektury.
Dlaczego warto korzystać z zamienników cukru podczas produkcji żywności?
Nie bez powodu zamienniki są często wykorzystywane w branży spożywczej, a w tym w cukiernictwie, dla którego bazowym składnikiem jest cukier. Ich zastosowanie wiąże się dla producentów z czerpaniem wielu korzyści. Jeśli mają wysoką jakość, mogą nadawać produktom wyjątkowy smak. Warto przy tym podkreślić, że zamienniki cukru obniżają kaloryczność wyrobów spożywczych i jednocześnie poprawią ich właściwości. Właśnie dlatego ich odpowiedni dobór ma ogromne znaczenie. Stosowanie naturalnych substancji słodzących pozwala na uzyskanie tzw. czystej etykiety – co jest celem wielu zakładów produkcyjnych.
Dobrze mieć świadomość tego, że lepszy skład produktu jest korzystniejszy nie tylko dla producenta, ale i dla konsumentów. Zgodnie z danymi Głównego Urzędu Statystycznego przeciętny Polak spożywa ponad 51 kilogramów cukru rocznie. Wynika to przede wszystkim z tego, że substancje słodzące występują w wielu produktach spożywczych, można je znaleźć między innymi w napojach, słodyczach, wyrobach ciastkarskich czy w gotowych posiłkach. Powinny więc mieć one maksymalnie wysoką jakość. Dobre zamienniki cukru idealnie zastępują cukier w żywności.
Jakie naturalne substancje słodzące mogą zastąpić cukier?
Dzięki temu, że firmy takie jak dystrybutor surowców spożywczych Ilkow Trade, oferują wiele naturalnych substancji słodzących, producenci nie muszą używać cukru spożywczego. Podstawowym zamiennikiem cukru jest miód, choć równie popularna jest stewia oraz słód produkowany z jęczmienia i ryżu. Do surowców, które są stosowane w cukiernictwie jako zamienniki cukru, należy przede wszystkim sukraloza, stewia, ksylitol i erytrytol. Popularne w branży spożywczej jest też stosowanie sacharynianu sodu, maltodekstryny, fruktozy, dekstrozy, cyklaminianu sodu, aspartamu oraz acesulfamu k.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana