Zastosowanie komór chłodniczych w praktyce
Chłodnie są powszechnie wykorzystywane w gastronomii, branży spożywczej, przetwórstwie i handlu. Przydają się tam, gdzie zachodzi potrzeba utrzymania niskiej temperatury towaru lub produktu. Są praktyczne i bardziej opłacalne ekonomicznie, niż standardowe meble chłodnicze. Chłodnie zajmują stosunkowo niewiele miejsca i oferują swojemu użytkownikowi cenne funkcjonalności. Przekonaj się, do czego można ich użyć!
Komory chłodnicze dla gastronomii i branży spożywczej
Komory chłodnicze to często wyposażenie sklepów spożywczych, cukierni i restauracji. Decydują się na nie nawet niektóre kwiaciarnie, ponieważ przechowywanie kwiatów w kontrolowanych warunkach pozwala przedłużyć ich trwałość. W chłodniach można przechowywać produkty i półprodukty spożywcze, takie jak mięsa, ryby, owoce, warzywa i napoje. Instalacje chłodnicze wytwarzają właściwą temperaturę. Umieszczenie produktów w komorze chłodniczej pozwala zapobiec zmniejszeniu masy w wyniku parowania wody. Dzięki temu nie dochodzi do rozwoju niebezpiecznych dla zdrowia człowieka bakterii gnilnych.
Jeśli zdecydujesz się na zakup chłodni, wybierz firmę, która oferuje kompleksowe usługi montażu i serwisu urządzeń chłodniczych. Takie rozwiązanie jest wygodne i pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Profesjonalnym montażem komór chłodniczych zajmuje się firma Instal-Tech z Krakowa. Pracownicy pomogą Ci dobrać wielkość i rodzaj urządzenia do specyfiki Twojego biznesu.
Wielkości i rozwiązania technologiczne dla różnych potrzeb
Zróżnicowane zapotrzebowanie na komory chłodnicze związane jest ze specyfiką wykorzystania oraz skalą przedsięwzięcia. Do małego sklepu osiedlowego, np. na stoisko z wędlinami wybrać należy małą chłodnię. Właściciel dużej cukierni wybierze większą komorę chłodniczą lub zainwestuje w kilka takich urządzeń.
Każdy, kto stosuje w swoim zakładzie komory chłodnicze, musi wybrać zakres temperatur odpowiedni dla produktów, które będzie w nich przechowywać. W obrębie urządzeń chłodniczych wyróżnia się komory chłodnicze (zakres temperatur od 0 do +10 stopni Celsjusza) oraz komory mroźnicze (od -5 do -25 stopni Celsjusza). Komory okołozerowe znajdują zastosowanie w przechowywaniu i ekspozycji produktów i półproduktów w warunkach chłodniczych. Urządzenia mroźnicze (co najmniej -18 stopni) i komory przeznaczone do mrożenia głębokiego (-30 stopni Celsjusza) wykorzystuje się do przygotowywania i przechowywania mrożonek.
Wybierz komorę chłodniczą dla swojej firmy. Korzystanie z profesjonalnych urządzeń chłodniczych pozwoli zachować świeżość produktów spożywczych na dłużej, poprawi estetykę ekspozycji i przedłuży czas, w którym towary nadają się do sprzedaży.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana