Co wpływa na jakość warzyw i owoców?
Warzywa i owoce stanowią jeden z podstawowych składników diety człowieka. Produkty te na ogół wyróżniają się wyśmienitym smakiem oraz bogactwem witamin i minerałów. Wiele z nich może być spożywanych w postaci surowej. Inne natomiast wymagają obróbki termicznej. Na jakość warzyw i owoców wpływają rozmaite czynniki. Chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat? Zapraszamy do lektury niniejszego artykułu.
Od czego zależy jakość warzyw i owoców?
Jakość owoców i warzyw sprzedawanych w różnych sklepach, dyskontach czy na targach w wielu przypadkach pozostawia wiele do życzenia. Za ten stan rzeczy odpowiadają różne uwarunkowania, w tym przede wszystkim zaopatrywanie się przez sprzedawcę w towar u niewłaściwego dostawcy. Produkty oferowane przez profesjonalne hurtownie, takie jak GOLDEN FRUITS, pochodzą wyłącznie od renomowanych producentów, którzy stosują odpowiednie metody upraw poszczególnych gatunków. Warto mieć bowiem świadomość, że na jakość warzyw i owoców w głównej mierze wpływa sposób ich uprawiania. Dotyczy to w szczególności zapewnienia danym roślinom optymalnych warunków do wzrostu i rozwoju (m.in. dostępu do właściwej ilości wody, światła, a także regularnego nawożenia właściwie dobranymi substancjami). Na wielkość i jakość upraw drzewek owocowych oraz roślin warzywnych oddziałuje również temperatura powietrza, jak również indywidualne właściwości gleby.
Owoce i warzywa przeznaczone na sprzedaż muszą być również przechowywane w odpowiednich warunkach. Z reguły zaleca się, aby tego typu artykuły żywnościowe były magazynowane w ciemności, w stałej temperaturze, wynoszącej od 0 do 1 st. C przy wilgotności powietrza na poziomie od 95 do 98%.
Jak sprawdzić jakość warzyw i owoców?
Jakość sprzedawanych w sklepach produktów owocowych i warzywnych sprawdza się przede wszystkim za pomocą własnych zmysłów, dokonując tzw. oceny organoleptycznej. Należy raczej wystrzegać się kupowania owoców czy warzyw z nadgniłymi fragmentami, na ogół są to bowiem siedliska drobnoustrojów chorobotwórczych. Warto także zwrócić uwagę na zapach wydzielany przez wybrane artykuły spożywcze. Nieprzyjemna woń świadczy o tym, że dany produkt najprawdopodobniej nie nadaje się już do spożycia.
Za właściwą selekcję artykułów spożywczych odpowiada hurtownia warzyw i owoców w województwie pomorskim. Jej pracownicy na bieżąco sprawdzają wygląd i zapach poszczególnych produktów, a także poziom ich miękkości. Nienadające się do sprzedaży artykuły zostają oddane do utylizacji.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana