Jak glazurować wyroby cukiernicze o dużej powierzchni?
Wyroby cukiernicze prezentują się pięknie w cukierniach, kawiarniach, działach cukierniczych. Mogą mieć mniejszą (babeczki, muffinki, ciasteczka) i większą powierzchnię (torty, ciasta). Do małych wyrobów wykorzystuje się najczęściej tradycyjną pomadę cukierniczą. Czego używa się przy glazurowaniu wyrobów cukierniczych o większej powierzchni?
Czym jest glazurowanie wyrobów cukierniczych?
Glazurowanie ciast i tortów polega na pokrywaniu ich powierzchni specjalną glazurą cukierniczą (roztworem wodnym lub lukrowym). W branży cukierniczej (głównie w celu ułatwienia pracy i zaoszczędzeniu czasu) wykorzystuje się do tego gotowe pomady wodne i mleczne, które można pokrywać metodami tradycyjnymi (ręcznymi) lub mechanicznie (za pomocą specjalistycznych urządzeń cukierniczych).
Glazurowanie dużych wyrobów cukierniczych a glazura cukiernicza
Glazura cukiernicza jest półprodukt w formie polewy, za którego pomocą wykańcza się gotowe wyroby cukiernicze i piekarnicze. Otrzymuje się ją z gotowej pomady lub mieszaniny cukru z białkami. Może być stosowana w postaci pomady wodnej (do glazurowania) lub mlecznej (do nadziewania wyrobów cukierniczych).
Wyroby cukiernicze o dużych powierzchniach korzystają raczej z pomad wodnych (najczęściej z dodatkiem glukozy krystalicznej).
Czym charakteryzuje się pomada wodna z glukozą krystaliczną?
Pomada wodna jest specjalnym półproduktem cukierniczym, powstającym w procesie gotowania, chłodzenia i ubijania roztworu cukrowego. Glukoza cukiernicza nadaje jej wyjątkowych właściwości, dzięki którym spełnia swoje zadanie (glazurowanie większych wyrobów cukierniczych). Roztwór jest ciągliwy i elastyczny. Łatwo nanosi się go na duże powierzchnie ciast. Glazura wykonana z jego użyciem jest równa i gładka.
Taka pomada cukiernicza to produkt, który trzeba poddać podgrzaniu (do temperatury około 40 stopni Celsjusza) i nawodnieniu. W zależności od tego, ile wody zostanie do niego dodane (najczęściej 5%), można otrzymać glazurę o różnej konsystencji.
Pomada wodna z dodatkiem glukozy krystalicznej nadaje się do barwienia i aromatyzowania. Jest ona jednym z produktów oferowanych przez hurtownię spożywczą Holger Food Group. Firma zajmuje się ogólnie produkcją i dystrybucją różnych produktów z branży spożywczej – głównie profesjonalnych pomad cukierniczych. Przedsiębiorstwo może pochwalić się unikalnymi recepturami oraz wieloletnią działalnością, podczas której nawiązało współpracę z czołowymi, uznanymi krajowymi i europejskimi producentami żywności. Jest doceniane przez cukierników i piekarzy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana