Artykuł sponsorowany

Skąd wzrost zainteresowania uprawą sorgo w Polsce?

Skąd wzrost zainteresowania uprawą sorgo w Polsce?

W rolnictwie zawsze dąży się do poszukiwań nowych odmian pasz. Co jakiś czas wprowadzany jest jakiś egzotyczny gatunek, który może w jakimś stopniu zastąpić tradycyjne ziemniaki i kukurydzę. W takim przypadku spore znaczenie ma łatwość uprawy i odporność na szkodniki i choroby. Ostatnio wzrasta zainteresowanie sorgiem, zbożem do tej pory uprawianym w klimacie gorącym, a więc w Afryce, Meksyku, Indiach i Chinach. Dlaczego tak się dzieje?

Czym jest sorgo?

Sorgo jest starożytnym zbożem uprawianym w Afryce od tysięcy lat, głównie na pasze, ale również w celach spożywczych. Nie ma w sobie glutenu, więc wykorzystywane jest do przyrządzania alternatywnych dań dla ludzi uczulonych na ten rodzaj białka. Ziarna sorgo mają spory potencjał. Przetwory z nich zalecane osobom zmagającym się z różnymi chorobami przewodu pokarmowego, a także z problemami z gospodarką węglowodanową.

W Polsce coraz więcej rolników zainteresowanych jest uprawą sorga. Wpływa na to fakt, że jest to zboże rosnące bardzo wydajnie, odporne na suszę, pleśń i grzyby. Przede wszystkim jednak bardzo łatwo adaptuje się do nowych warunków. Zważywszy na przemiany klimatyczne w naszej strefie, gdzie niekiedy latem panują ogromne upały, sorgo może być świetną alternatywą dla rodzimych zbóż i roślin pastewnych.

Doświadczenie jednak uczy, że aby tego typu roślina rosła w rodzimych warunkach, trzeba dopasować jej rodzaj do konkretnych okoliczności. Innym aspektem jest dobre dobranie materiału siewnego, który najlepiej brać od dobrych dystrybutorów, takich jak AGRONAS, Otrzymasz tam wysokiej jakości nasiona i fachowe doradztwo z zakresu agrotechniki roślin. Dobre nasiona i wiedza na temat uprawy to gwarancja sukcesu.

Co można wyprodukować z sorgo?

Sorgo to zboże konsumpcyjne. W zależności od odmiany może być dodatkiem do pasz dla zwierząt albo produktem, który z powodzeniem używany będzie w przemyśle spożywczym. Prozdrowotne właściwości ziaren i mąki z sorgo, sprawiają, że pojawia się ono coraz częściej w naszej kuchni. Mąka z sorgo jest wolna od glutenu, a można ją stosować podobnie jak mąkę pszenną.

Pod względem kaloryczności przypomina inne zboża, a jego główną zaletą jest brak glutenu, dlatego tak chętnie wykorzystywane jest w diecie ludzi chorych na celiakię. Sorgo posiada bogaty skład dobrych witamin i mikroelementów, a przede wszystkim antyoksydantów. Dlatego znacznie obniża ryzyko nowotworów jelita grubego, pozytywnie wpływa na proporcje cholesterolu we krwi i poprawia działanie układu krwionośnego.

 

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.