Artykuł sponsorowany

Jak powstaje białko rekombinowane?

Jak powstaje białko rekombinowane?

Wytwarzania wyrobów mleczarskich wymaga stosowania wielu nowoczesnych technologii z obszaru biochemii, które pozwalają na usprawnienie poszczególnych procesów i otrzymywanie produktów o najwyższej jakości zarówno pod względem walorów smakowych, jak i prozdrowotnych. Jednym z półproduktów, bez których trudno wyobrazić sobie m.in. wytwarzanie serów są różnego rodzaju enzymy, niezbędne jako katalizatory procesów biochemicznych.

Czym są białka rekombinowane?

Białko jest podstawowym budulcem wszystkich organizmów żywych, pełni także wiele ważnych funkcji w organizmie, m.in. jako enzymy reguluje przebieg licznych procesów metabolicznych. Pozyskiwanie białek do produkcji różnych produktów, zwłaszcza wyrobów mleczarskich ma długą tradycję. Wraz ze wzrostem zapotrzebowania niemożliwe stało się jednak używanie białka naturalnego. Rozwiązaniem okazało się korzystanie z rozwoju technologii i używanie białek rekombinowanych. Powstają one dzięki bakteriom lub drożdżom, do których metodami inżynierii genetycznej wprowadzono obce geny nazywane transgenami. Ich ekspresja wspomagana wektorami użytymi do ich wprowadzenia do komórek bakterii lub drożdży pozwala na wytwarzanie określonego rodzaju białka, niezwiązanego z genotypem organizmu, w którym powstają. Białka produkowane w ten sposób mogą być następnie oczyszczone i wykorzystanie w jednej z kilku branż – przy produkcji biofarmaceutyków, w przemyśle chemicznym, a także przy produkcji pasz albo w przemyśle przetwórczo-spożywczym. Duże zapotrzebowanie na białka rekombinowane występuje także w serowarstwie, gdzie korzysta się m.in. z wytwarzanej w ten sposób lipazy czy reniny.

Dlaczego używanie enzymów ma tak duże znaczenie?

Enzymy są jednym z podstawowych elementów produkcji wyrobów mleczarskich. Odpowiadają za procesy, które wpływają na smak, konsystencję oraz inne właściwości produktów m.in. walory prozdrowotne związane z obecnością i rozwojem rozmaitych szczepów bakterii. Działanie poszczególnych enzymów jest różne – w przypadku tak popularnej lipazy w grę wchodzi np. wpływanie na hydrolizę tłuszczu i wytwarzanie długich lub krótkich łańcuchów węglowych decydujących o smaku i aromacie. Do ważniejszych enzymów należy renina, która pozwala na tworzenie skrzepów i produkcję serów podpuszczkowych. Wszystkie procesy technologicznie wykorzystywane w mleczarstwie wymagają nie tylko używania odpowiedniej technologii, ale też właściwego sprzętu. Szeroki wybór urządzeń dla przemysłu mleczarskiego oferuje firma ALIMA BIS, dostarczająca m.in. sprzęt do zaawansowanej filtracji.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.