Jak powstaje białko rekombinowane?
Wytwarzania wyrobów mleczarskich wymaga stosowania wielu nowoczesnych technologii z obszaru biochemii, które pozwalają na usprawnienie poszczególnych procesów i otrzymywanie produktów o najwyższej jakości zarówno pod względem walorów smakowych, jak i prozdrowotnych. Jednym z półproduktów, bez których trudno wyobrazić sobie m.in. wytwarzanie serów są różnego rodzaju enzymy, niezbędne jako katalizatory procesów biochemicznych.
Czym są białka rekombinowane?
Białko jest podstawowym budulcem wszystkich organizmów żywych, pełni także wiele ważnych funkcji w organizmie, m.in. jako enzymy reguluje przebieg licznych procesów metabolicznych. Pozyskiwanie białek do produkcji różnych produktów, zwłaszcza wyrobów mleczarskich ma długą tradycję. Wraz ze wzrostem zapotrzebowania niemożliwe stało się jednak używanie białka naturalnego. Rozwiązaniem okazało się korzystanie z rozwoju technologii i używanie białek rekombinowanych. Powstają one dzięki bakteriom lub drożdżom, do których metodami inżynierii genetycznej wprowadzono obce geny nazywane transgenami. Ich ekspresja wspomagana wektorami użytymi do ich wprowadzenia do komórek bakterii lub drożdży pozwala na wytwarzanie określonego rodzaju białka, niezwiązanego z genotypem organizmu, w którym powstają. Białka produkowane w ten sposób mogą być następnie oczyszczone i wykorzystanie w jednej z kilku branż – przy produkcji biofarmaceutyków, w przemyśle chemicznym, a także przy produkcji pasz albo w przemyśle przetwórczo-spożywczym. Duże zapotrzebowanie na białka rekombinowane występuje także w serowarstwie, gdzie korzysta się m.in. z wytwarzanej w ten sposób lipazy czy reniny.
Dlaczego używanie enzymów ma tak duże znaczenie?
Enzymy są jednym z podstawowych elementów produkcji wyrobów mleczarskich. Odpowiadają za procesy, które wpływają na smak, konsystencję oraz inne właściwości produktów m.in. walory prozdrowotne związane z obecnością i rozwojem rozmaitych szczepów bakterii. Działanie poszczególnych enzymów jest różne – w przypadku tak popularnej lipazy w grę wchodzi np. wpływanie na hydrolizę tłuszczu i wytwarzanie długich lub krótkich łańcuchów węglowych decydujących o smaku i aromacie. Do ważniejszych enzymów należy renina, która pozwala na tworzenie skrzepów i produkcję serów podpuszczkowych. Wszystkie procesy technologicznie wykorzystywane w mleczarstwie wymagają nie tylko używania odpowiedniej technologii, ale też właściwego sprzętu. Szeroki wybór urządzeń dla przemysłu mleczarskiego oferuje firma ALIMA BIS, dostarczająca m.in. sprzęt do zaawansowanej filtracji.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana