Odmiany fasoli w różnych barwach
Większość ludzi przyzwyczajona jest do podstawowych odmian fasoli szparagowej, które mają zabarwienie żółte lub zielone. Takie też najczęściej hoduje się w ogródkach lub kupuje w sklepie. Tymczasem istnieje o wiele więcej odmian. Te najbardziej kolorowe i różnorodne należą do fasoli tycznych. Poszczególne rodzaje różnią się od siebie kształtem, jak i kolorem. Jakie można wyróżnić najciekawsze i najbardziej znane odmiany fasoli w różnych barwach?
Najczęstsze kolorowe odmiany fasoli, które można zakupić w Polsce
Fasolę w Polsce wykorzystuje się albo do obiadu, czyli w wersji strąków (fasolka szparagowa), albo w wersji suchych nasion, które po ugotowaniu można dodawać do wielu potraw. Jeżeli chodzi o fasolę szparagową, jest ona warzywem typowo sezonowym. Spożywa się ją bezpośrednio po zbiorze, choć można ją też mrozić. Na pierwsze zbiory poleca się wczesne odmiany fasolki karłowej. Owocuje ona w przeciągu 60-70 dni po wysiewie. Można do niej zaliczyć takie popularne odmiany jak:
- żółta – Galopka, Korona, Polka, Złota Saxa,
- zielona – Ferrari, Ibiza, Plus,
- fioletowa – Purple Teepee,
- zielono-czerwona (z białym nakrapianiem) – Barlotto lingua di fuoco nano.
Wymienione odmiany zbiera się mniej więcej w lipcu. Późniejsze odmiany to fasole tyczne, czyli inaczej pnące. Można do nich zaliczyć odmiany:
- żółtą – Goldmarie,
- zieloną – np. Neckarkonigin czy Piękny Jaś,
- fioletową – Blauhilde,
- zielono-czerwoną – Jimenez.
Większość z nich w smaku jest podobna, jednak na pewno różnią się one wyglądem strąków, a więc ich kolorem i rozmiarem, a także czasem wzrostu.
Gdzie kupować sprawdzone nasiona warzyw?
Coraz częściej ludzie w Polsce sięgają po nasiona warzyw, aby móc założyć swój własny warzywniak. Warto jednak wiedzieć, gdzie je kupować. Zamiast wybierać tanie nasiona w marketach, powinno się zainwestować w produkty dobrego producenta nasion warzyw, takiego jak TORAF. Firma istnieje na rynku już od ponad 20 lat i zajmuje się obrotem kwalifikowanego materiału siewnego. W ofercie producenta znajduje się ok. 500 rodzajów nasion warzyw, kwiatów, ziół czy roślin egzotycznych. To produkty wysokiej klasy, które są hermetycznie pakowane. Firma zaopatruje w nie zarówno klientów prywatnych, jak i hurtownie oraz sklepy w całym kraju.
Fasola jest warzywem, która bardzo często gości na polskich stołach. Jedyną jej wadą jest to, że w sezonie dużo kosztuje. Poza tym jej najbardziej fantazyjne kolory są raczej niespotykane w przeciętnych marketach. To dlatego warto pomyśleć o wyhodowanie własnego warzywniaka, w którym fasola będzie miała duży udział.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana