Czym różni się kawa jednorodna od mieszanek?
Podczas zakupów w palarni lub specjalistycznym sklepie stajesz przed wyborem pomiędzy kawą jednorodną a mieszanką ziaren. Który z produktów jest lepszy? Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Wybór zależy od preferencji smakowych oraz tego, z której metody parzenia najczęściej korzystasz. Poniżej przedstawiamy podstawowe różnice między kawą single origin a mieszanką.
Kawy jednorodne – produkt dla koneserów
Ziarna kawy jednorodnej zazwyczaj są wypalane na jasno lub średnio dla podkreślenia wyjątkowych nut smakowych. Ich unikalność wynika z tego, że pochodzą z jednego kraju lub kilku plantacji na określonym terenie. Smak naparu jest charakterystyczny dla lokalizacji, ponieważ owoce kawowca były uprawiane w tych samych warunkach klimatycznych i glebowych. Pozwalają poczuć, czym charakteryzuje się kawa z danego miejsca. Warto rozpocząć od nich przygodę z piciem tego napoju, ponieważ umożliwiają odkrycie ulubionych smaków, dzięki czemu łatwiej wybrać w przyszłości kawę mieszaną z ziaren pochodzących z różnych regionów świata.
Najlepiej pić kawy single origin bez dodatku cukru lub mleka. Bardzo dobrze sprawdzają się w parzeniu metodami alternatywnymi, takimi jak french press, chemex, aeropress czy drip. Do kaw jednorodnych zaliczają się kawy speciality, które uważa się za produkt dla koneserów, ponieważ ich ziarna są starannie selekcjonowane i pozbawione defektów, które mogłyby niekorzystnie wpływać na smak naparów. Owoce kawowca muszą być uprawiane zgodnie z normami Specialty Coffee Association. Aby zakwalifikować kawę jednorodną do kaw speciality, eksperci oceniają też konsystencję napoju, jego stopień kwasowości i słodkości, czystość oraz aromat.
Jaki bukiet ma kawa mieszana?
Kawy mieszane (kawy blend) doskonale sprawdzają się zarówno z mlekiem, jak i w czystym espresso. Składają się z co najmniej dwóch odmian ziaren, które są połączone ze sobą w odpowiednich proporcjach, dzięki którym uzyskuje się określony profil smakowy odczuwany w trakcie picia naparu. W sklepie CaffeTeam kompozycje tworzone są przez doświadczonych roasterów i baristów. Potrafią oni przygotować blendy, charakteryzujące się pełnym i zrównoważonym smakiem, w którym może dominować kakao, karmel, wanilia, czekolada deserowa lub orzechy oraz zawierają się delikatne nuty owocowe. Niektóre palarnie oferują możliwość stworzenia własnej mieszanki, co pozwala zakupić produkt dopasowany do upodobań danej osoby.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana